Orthopedie

Bedrijf
Afdeling Orthopedie, Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/orthopedie/Paginas/default.aspx

Omschrijving

Algemene informatie:
De afdeling orthopedie van het UMCG is een academische orthopedische afdeling. Dat betekent dat er een selectie van patiënten gezien wordt, en er meer behandelingen plaatsvinden van niet-alledaagse aandoeningen. Op de afdeling werken 9 orthopedisch chirurgen en ongeveer 10 assistenten in opleiding, daarnaast 3 nurse practitioners en 2 Physician assistants.

De aandachtsgebieden van de orthopedie zijn: kinderorthopedie (aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen), wervelkolomchirurgie, voetproblemen, schouderproblemen, revisiechirurgie van endoprothesen, infecties rond prothesen, oncologie en sportletsels. Veel voorkomende operaties zijn: arthroscopie, totale heup of totale knie vervanging, scoliose behandeling, en correctie van aangeboren afwijkingen zoals klompvoet en heupdysplasie.

Onderzoek wordt uitgevoerd op experimenteel gebied in het medisch-technologische domein (het Kolff instituut) met name naar vervanging van kraakbeen, en klinisch naar de uitkomsten van orthopedische interventies en het effect op de mens en maatschappij op langere termijn, binnen PHR van Share.

Aanbod voor studenten:
Doordat de afdeling een actief beleid heeft in het curriculum met coaching van M1 en M3 studenten is er geen ruimte voor meeloop momenten. Wel zijn er een aantal semi-arts plaatsen beschikbaar en wetenschappelijke stages voor M3. Per periode kan gekeken worden waar een student een deel van een onderzoek kan uitvoeren.

Op aanvraag is er soms ruimte voor studenten, die een periode willen overbruggen, om mee te werken aan een lopend onderzoek. Daarbij moet je denken aan data verzamelen, eenvoudige metingen of interviews met patiënten of proefpersoenen.

Lopende projecten op de afdeling Orthopedie waar, naar gelang er plaats is, meegelopen kan worden zijn onder andere onderzoek naar de behandeling van onbegrepen pijnklachten bij patiënten die een nieuwe knie of heup krijgen, behandeling van scoliose, gebruik van computernavigatie in de oncologische orthopedie, computernavigatie in knie revisie chirurgie en onderzoek naar arbeidsdeelname na een nieuwe knie of heup.

Contact:
Stuur een mail naar prof. dr. R.L. Diercks, r.l.diercks@umcg.nl