Sportgeneeskunde

Bedrijf
Universitair Sportmedisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/USMC/Paginas/default.aspx

Omschrijving

Algemene informatie:
In het sportmedisch centrum werken orthopedie, revalidatie, traumachirurgie en sportgeneeskunde samen. Het aandachtsgebied van de sportgeneeskunde is enerzijds de chronische blessure, anderzijds het aanpakken van bewegingsarmoede, “exercise=medicine”, bij chronisch zieke patiënten. Er werken 4 sportartsen en 3 fysiotherapeuten, gezamenlijk met orthopeden, revalidatieartsen en chirurgen. Het gaat hier om merendeels conservatieve behandelingen, ten eerste in het kader van blessure spreekuren, en het uitvoeren van sportmedische onderzoeken, ter beoordeling van de geschiktheid voor (top)sport maar ook ter beoordeling van de algemene conditie beste manier om de fitheid en gezondheid te verbeteren.

Onderzoek wordt uitgevoerd naar chronische blessures (peesletsels en hardloopblessures met name) en naar het effect van training en inspanning op chronische klachten en beperkingen.

Aanbod voor studenten:
Doordat de afdeling een actief beleid heeft in het curriculum met coaching van M1 en M3 studenten is er geen ruimte voor meeloop momenten. Wel zijn er een aantal semi-arts plaatsen beschikbaar en wetenschappelijke stages voor M3. Per periode kan gekeken worden waar een student een deel van een onderzoek kan uitvoeren.

Lopende projecten bij het Sportmedisch Centrum zijn verschillende onderzoeken naar preventie en behandeling van tendinopathie en hardloopblessures. Het onderzoek naar tendinopathie richt zich bijvoorbeeld op de effectiviteit van patella bandjes en shockwave therapie, waarbij gekeken wordt naar zowel pijnklachten als structuur van de pees met behulp van speciale echo apparatuur. Daarnaast willen we meer inzicht verkrijgen in genetische factoren en peesklachten bij ouderen en chronisch zieken. Het onderzoek naar hardloopblessures richt zich op de relatie tussen loopstijl en hardloopblessures en op interventies die de loopstijl kunnen veranderen. Ook wordt er op basis van een grote database gekeken naar het ontstaan van blessures bij beginnende hardlopers.

Contact:
Stuur een mail naar prof. dr. R.L. Diercks, r.l.diercks@umcg.nl