Relax XL: Onderzoek naar het effect van Virtual Reality ontspanning op slaap, stress en psychiatrische symptomen in mensen met burn-out, depressie, bipolaire-, angst-, of psychotische stoornissen.

Bedrijf
Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Stage- en onderzoeksplaatsen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Artsen
Vereiste taal
Engels, Nederlands
Website
https://oorno.nl/ziekenhuis/umcg/

Omschrijving

Relax XL: Onderzoek naar het effect van Virtual Reality ontspanning op slaap, stress en psychiatrische symptomen in mensen met burn-out, depressie, bipolaire-, angst-, of psychotische stoornissen.

Inhoud van het project
De Relax XL studie is een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) die onderzoekt wat de (kosten)effectiviteit is van het toevoegen van virtual reality ontspanning (VRelax) aan de reguliere behandeling van mensen met burn-out, depressie, bipolaire-, angst-, of psychotische stoornissen. Deelnemers zullen zes weken lang gebruik maken van VRelax (interventie) of reguliere ontspanningsoefeningen (controle) naast hun standaardbehandeling.

VRelax is een virtual reality (VR) app waarvan patiënten thuis gebruik kunnen maken middels een VR bril. Patiënten kunnen kiezen uit tientallen ontspannende 360 graden natuuromgevingen met interactieve elementen (bv. slow-gaming zoals sterrenschieten, bellen poppen). Voor een indruk van de app klik hier! Ontspannen met VR is veel makkelijker dan met reguliere ontspanningsoefeningen, omdat er minder concentratie en aandacht nodig is vanwege het “immersieve” karakter van VR (m.a.w. je zintuigen worden overgenomen en je hebt het gevoel echt even ergens anders te zijn). Dit is een groot voordeel in deze doelgroep omdat concentratie en aandacht vaak verstoord zijn.

In psychiatrische ziekte is stress vaak een trigger voor het begin of verergeren van psychiatrische klachten. We verwachten dat het structureel toevoegen van ontspanning middels VRelax, een gunstig effect zal hebben op stress, slaap, medicatie gebruik (b.v. benzodiazepines), en psychiatrische symptomen. In het onderzoek zullen de uitkomsten in kaart worden gebracht met vragenlijsten en interviews, maar ook fysiologische metingen van slaap en stress (bv. hartslagvariabiliteit, elektrodermale activiteit, slaap-actigrafie, etc.). De inclusie vindt plaats bij meerdere GGZ instellingen in Groningen en elders in het land en bij huisartsenpraktijken.

Taken
Als wetenschappelijke stage student zal je, in overleg met het onderzoeksteam, allereerst een deelvraag kiezen die jouw interesse heeft en haalbaar is binnen de tijd van de stage. Een deel van je tijd zal je besteden aan het uitwerken van je onderzoeksplan, analyseren van data en het schrijven van je verslag. Daarnaast zal je betrokken worden bij het doen van metingen bij patiënten (meestal in het UMCG). Dit gaat om dataverzameling middels het afnemen van vragenlijsten, interviews of lichamelijke metingen. Je krijgt hierbij uitgebreid de kans om patiëntencontact te hebben met patiënten in de GGZ of huisartsenpopulatie met mentale klachten. Indien er interesse is, kan dit ook gecombineerd worden met de korte- of lange semi-arts stage bij de afdeling psychiatrie of bij gebleken geschiktheid als opmaat naar een MD/PhD traject.

Afdeling
Het Relax XL onderzoeksteam is onderdeel van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG. Wij doen onderzoek naar de effectiviteit van VRelax en hoe we VRelax kunnen implementeren binnen de huisartsenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Binnen ons onderzoek richten wij ons op mensen met burn-out en/of psychiatrische stoornissen die stress en slaapproblemen ervaren. Voor meer informatie over het onderzoeksteam of het onderzoek, kijk dan op www.relax-xl.nl.

Contact
Dr. Catheleine (C.M.G.) van Driel
Projectleider Relax XL 
cmg.driel@umcg.nl