Stage wetenschap: Bewegingsstoornissen onderscheiden: makkelijk voor experts?

Bedrijf
Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Stage- en onderzoeksplaatsen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Artsen
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://oorno.nl/ziekenhuis/umcg/

Omschrijving

Bewegingsstoornissen onderscheiden: makkelijk voor experts?

Soort onderzoek:
Als student word je onderdeel van het onderzoeksteam dat de NEMO studie (Next move in movement disorders) uitvoert in het expertisecentrum Bewegingsstoornissen Groningen. Dit is een grote studie met patiënten met hyperkinetische bewegingsstoornissen zoals tremor, dystonie en myoclonus, met als doel om een diagnostische tool te ontwikkelen om dokters te helpen om de juiste diagnose te stellen. Een team van neurologen, bewegingswetenschappers, computer wetenschappers en meerdere PhD studenten is hierbij betrokken, en jij wordt onderdeel van dit team. De datacollectie is goed op gang, en je zult werken in een goed georganiseerd team met daarin ook je eigen individuele taken. Daarnaast word je aangemoedigd om mee te doen in onze wekelijkse bijeenkomsten, zoals de bewegingsstoornissen videobespreking, work in progress meetings en de wetenschappelijke bijeenkomsten van de afdeling.

Achtergrond:
De hyperkinetische bewegingsstoornissen myoclonus, dystonie, tremor, chorea en tics worden allemaal gekenmerkt door ongewenste bewegingen. Als een patiënt zich hiermee presenteert is het cruciaal om het bewegingsstoornissen fenotype snel en correct te classifiseren, want het fenotype is de basis voor
keuzes t.a.v. diagnostiek en behandeling. Hoewel fenotype herkenning duidelijk belangrijk is, is het bij veel patiënten ook moeilijk. Dit probleem vertraagt de diagnose en het starten van de juiste behandeling. Om de classificatie van bewegingsstoornissen te verbeteren is de NEMO studie opgezet. Ons doel is om
electromyografie (EMG), bewegingssensoren en 3D video te combineren met machine learning om een diagnostische tool te ontwikkelen. Om hiervoor de juiste patiënten te includeren, worden de gegevens van de patiënten bekeken door een internationaal panel van bewegingsstoornissen experts. Zij zijn blind
voor het fenotype, en worden gevraagd wat zij zien als het belangrijkste fenotype van elke patiënt. Deze procedure geeft ons de “gouden standaard” voor het fenotype in de studie, en maakt het ook mogelijk om te onderzoeken hoe vaak experts het eigenlijk eens en oneens zijn over bewegingsstoornissenclassificatie.

Onderzoeksvraag:
Wat is de interrater overeenstemming tussen geblindeerde experts om patiënten met hyperkinetische bewegingsstoornissen te classificeren, op basis van:

  1. video’s,
  2. video’s + klinische informatie (anamnese en lichamelijk onderzoek)
  3. video’s + klinische informatie + aanvullend onderzoek (neurofysiologie, neuroimaging, genetica)?

Hoe zeker zijn ze van hun diagnose? Welke informatie maakt dat ze van gedachten veranderen?

Plan van aanpak:
In de eerste plaats ga je meehelpen in het meten van de patiënten, wanneer zij de bewegingsregistraties ondergaan met elektromyografie (EMG), accelerometry en 3D en 2D video-opnames. Deze metingen worden altijd gedaan door twee mensen samen, dus je werkt samen met een ervaren onderzoeken. Daarnaast ga je de relevante klinische en diagnostische informatie uit het dossier van de patiënt halen, om aan de experts te presenteren. Dit gebeurt onder supervisie, waarbij je altijd vragen kunt stellen. De experts krijgen de informatie en video’s te zien via een beveiligde online omgeving, en geven ook hun reacties via dit systeem. Jij assisteert hen bij het voor de eerste keer inloggen en zorgt dat alles voor hen werkt. Op het moment zijn de beoordelingen door experts gaande, wat betekent dat er aan het eind van je stage voldoende gegevens zijn om zinvolle conclusies te trekken.

Betrokken onderzoekers:
Dr. Madelein van der Stouwe, neuroloog
Dr. Inge Tuitert, movement scientist
Prof. dr. Marina de Koning-Tijssen, bewegingsstoornissen specialist en hoofd onderzoeksgroep.

Contacteer voor vragen of een gesprek m.a.j.de.koning-tijssen@umcg.nl
Kijk op Movement Disorders Groningen website om meer te lezen over onze onderzoeksgroep.

Referenties:

1. The next move in movement disorders (NEMO): developing a computer aided classification tool for hyperkinetic movement disorders. A.M.M. van der Stouwe, I. Tuitert, I. Giotis, J. Calon, R. Gannamani, J.R. Dalenberg, S. van der veen, M.R. Klamer, A.C. Telea, M.A.J. Tijssen. BMJ Open 2021.
2. Clinical decision-making in functional and hyperkinetic movement disorders. S.M.A. van der Salm, A.F. van Rootselaar, D.C. Cath, R.J. de Haan, J.H.T.M. Koelman, M.A.J. Tijssen. Neurology 2017.