Alternatieve masters

Met een geneeskunde bachelor op zak is voor de meeste mensen de meest logische keuze om door te gaan met de master geneeskunde. Maar wat als je na 3 jaar geneeskunde toch liever iets anders wilt doen of als je het werken met patiënten toch niet helemaal ziet zitten? Of misschien wil je voor de coschappen toch nog even iets anders doen. Wat doe je dan? In deze lijst staan alle masters die je kunt volgen na het behalen van een bachelor geneeskunde. Meer informatie over research masters vind je hier

Lees hieronder de ervaring van een student die ook niet gelijk starte met zijn Master Geneeskunde: 

Geneeskunde past (nu) gewoon niet bij mij!
Wanneer het aankomt op het kiezen van een carrièrepad komen veel factoren bij kijken. Hoe zou je je dag willen invullen? Als je mensen zou willen helpen, op welke manier zou je dat willen doen? Met welk soort problemen zou jij je willen bemoeien? En met wat voor mensen zou jij dat willen aanpakken? 

Op de jonge leeftijd van 17, toen ik mijn studiekeuze moest maken, had ik over deze vragen geen seconde nagedacht. Het inhoudelijke is wat me trok. Hoe werkt het menselijk lichaam en hoe ziet het er van binnen uit? Hoe kunnen we het weer beter maken? Op den duur was ik niet meer tevreden met het antwoord dat ik in de collegezalen kreeg op deze vragen. Wat ik vanuit huis uit volgens traditionele Chinese geneeskunde, maar ook vanuit mijn eigen ervaring met holistische wijze van therapie heb geleerd is dat er meer manieren zijn om het lichaam te beschouwen en te helen. 

Daarnaast was er weinig flexibiliteit in de opleiding. Ik zou veel moeten opgeven, want ik moest immers de master wel in Groningen afmaken, ook al had ik ambities om naar de randstad te gaan. Drie jaar coschappen lopen, mogelijk nog een PhD erbij. Dat is best een commitment! Een lange en pijnlijke als je er over het algemeen niet blij van wordt en er weinig energie uit haalt. 

Daarom heb ik gekozen om eerst afstand te nemen, fysiek en mentaal. De master Health Economics, Policy and Law aan de Erasmus universiteit in Rotterdam bood de perfecte gelegenheid daarvoor. Hier ben ik gaan inzien dat er meer in de wereld te zien is dan alleen het ziekenhuis. Er zijn meer manieren waarop ik iemand zou kunnen helpen dan alleen in het ziekenhuis. 

Wat ik anderen die twijfelen zou aanraden is het volgende. Probeer zo veel mogelijk dingen uit, praat met zo veel mogelijk mensen over hun carrière keuzes en keer dan terug naar binnen. Welke activiteiten, welke omgeving en wat voor soort mensen geven jou energie? Als het blijkt dat dit buiten het ziekenhuis is, kan dat soms best een moeilijke pil zijn om door te slikken. Misschien had je al zo hard gewerkt en zo lang gedroomd over een carrière als arts. Op de lange termijn zal je jezelf dankbaar zijn dat je je gevoel gaat volgen en dat je keuzes hebt gemaakt die echt, maar dan ook echt, bij jou passen!