Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming

Bedrijf
Afdeling Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming, Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Nucleaire_Geneeskunde_en_Moleculaire_Beeldvorming_NGMB/Paginas/default.aspx

Omschrijving

Algemene informatie:
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming (NGMB) worden speurdoses radioactiviteit (tracers) gebruikt om lichaamsprocessen aan te tonen. Enkele voorbeelden van deze lichaamsprocessen zijn de botaanmaak bij botmetastasen, de doorbloeding van de hartspier of het glucosemetabolisme van bepaalde soorten tumoren. Feitelijk kan ieder lichaamsproces in kaart worden gebracht; om (de uitgebreidheid van) ziekten aan te tonen, maar ook om de kinetiek van geneesmiddelen in kaart te brengen. De afdeling NGMB is in Europa één van de meest toonaangevende binnen dit vakgebied en scoort hoog op patiëntenzorg, onderzoek en ontwikkeling.

Aanbod voor studenten:
Voucheronderwijs 
Er zullen binnenkort nieuwe projecten worden aangeboden. Deze projecten zijn combinaties van meekijken met verrichtingen, bekijken van scans en interactief de resultaten van die scans bespreken. De activiteiten kunnen gericht zijn op één bepaald ziektebeeld, zoals maligne lymfoom, of myocard ischemie. De voucherprojecten van de NGMB zijn te vinden op de website.

Profileringsonderwijs
Dit tweedejaars vak wordt tweemaal per jaar aangeboden. In groepjes van 3-4 studenten werken jullie aan de toekomstige rol van beeldvormende technieken voor drie verschillende ziektebeelden.

Semi-arts stage
Je kunt een deel van je semi-arts stage bij ons op de afdeling volgen. Meestal wordt dat gecombineerd met het andere beeldvormende specialisme: Radiologie. De focus ligt op analyse van scans, maar er is ook ruimte voor klinisch redeneren en wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijke stages
Er worden regelmatig onderzoeksprojecten aangeboden op de JSM website. Deze projecten zijn geschikt voor wetenschappelijke stages in jaar 2 en 3 van de bacheloropleiding. Onderzoek in een later stadium van je opleiding is altijd bespreekbaar.

Contact:
Stuur een email naar dr. W. Noordzij, onderwijscoördinator nucleaire geneeskunde (w.noordzij@umcg.nl) of naar dr. G Luurtsema, radiochemicus (g.luurtsema@umcg.nl).