Kindergeneeskunde

Bedrijf
Afdeling Kindergeneeskunde
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands

Omschrijving

Kindergeneeskunde in het Beatrix Kinderziekenhuis

Toen meer dan 100 jaar geleden de eerste hoogleraar Kindergeneeskunde van Nederland in Groningen werd aangesteld, was de sterfte onder kinderen zeer hoog. Infectieziekten en andere aandoeningen die we eenvoudigweg niet goed konden behandelen, waren bepalend voor het beeld van toen. In de loop van de 20 e eeuw heeft Kindergeneeskunde zich stormachtig ontwikkeld onder invloed van de groeiende technische mogelijkheden. Artsen werden steeds beter in het vroeg herkennen en behandelen van de ziekten die voorheen onbehandelbaar waren. Doordat we steeds meer kennis kregen van ziekten en ziekteprocessen, lukte het om de meeste zieke kinderen de volwassen leeftijd te laten bereiken. Die ontwikkeling mag gerust een duizelingwekkend succes genoemd worden. Het gevolg ervan is wel dat we steeds meer kinderen met chronische aandoeningen voor zorg naar de kinderziekenhuizen zien komen. In het Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ) werken daarom experts op alle deelspecialismen binnen de kindergeneeskunde. Daarnaast werken er ook algemeen kinderartsen, die juist zorgen dat de patiënt naast alle orgaan-gerichte aandacht, ook steeds als kind, holistisch, wordt gezien. Samen zoeken we naar nieuwe kennis en proberen we bestaande kennis goed toe te passen in de praktijk. Het Beatrix Kinderziekenhuis heeft twee IC’s (1 voor pasgeborenen en 1 voor oudere kinderen), vijf verpleegafdelingen, een grote polikliniek, dagbehandeling en functiecentrum en een groot research lab kindergeneeskunde. Binnen de afdeling wordt internationaal toonaangevend onderzoek verricht.

Aanbod voor studenten:
Binnen alle disciplines van de kindergeneeskunde liggen er mogelijkheden voor studenten.

- Algemene kindergeneeskunde
- Neonatologie
- Kinder intensive care
- Kindercardiologie
- Kinder maag-darm-leverziekten
- Kindernefrologie
- Kinderlongziekten & Kinderallergologie
- Kinderoncologie & Hematologie
- Kinderendocrinologie
- Kinderimmunologie & Kinderreumatologie
- Kinderinfectieziekten
- Kindermetaboleziekten
- Sociale pediatrie

Bachelorfase
Kindergeneeskunde is bij vele thema’s in het basisprogramma betrokken. Zo is de kindergeneeskunde een van de deelnemende specialismen in de thema’s ontwikkeling en metabolisme in semester 1.1. In semester 2.2 is kindergeneeskunde gedurende 4 weken het leidende klinische vak in het thema het Zieke Kind. In de 4 Learning Community programma’s zijn er verscheidene kindergeneeskundige taken aan de hand waarvan de competenties worden ontwikkeld. Hiernaast bieden de verschillende secties binnen de kindergeneeskunde ruime mogelijkheden voor profilerings onderwijs, voucher onderwijs en bachelor projecten.

Masterfase
Het coschap kindergeneeskunde valt onder het blok Levenscyclus. De geneeskunde studenten volgen een stage van 6 weken in het eerste jaar van hun masterfase. Tijdens de stage is er een verdiepingsweek bij de afdeling klinische genetica.

Semi-Artsstage: Deze stage wordt gedaan in het derde jaar van de masterfase en bevat een rompstage van 14 weken en een verdiepingsstage van 6 weken. In overleg met de student zal een bepaald aandachtsgebied gekozen worden. Het doel is dat de student aan het eind van zijn stage op het niveau van zaalarts kan fungeren.

Wetenschappelijke stage: De stage vindt plaats in jaar 3 van de masterfase. De studenten doen gedurende een periode van 20 weken onder begeleiding onderzoek binnen een zelf gekozen gebied in de kindergeneeskunde. Daarnaast heeft de afdeling kindergeneeskunde veel ervaring met het begeleiden vanJSM-en MD-PhD-projecten.

Contactpersoon:
Ina Boersma, klinisch onderwijs coördinator: a.boersma-tempel@umcg.nl