Stage wetenschap: Abdominale chirurgie UMCG

Bedrijf
Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Stage- en onderzoeksplaatsen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Artsen
Vereiste taal
Engels, Nederlands
Website
https://oorno.nl/ziekenhuis/umcg/

Omschrijving

Stage wetenschap: Abdominale chirurgie UMCG

Wat zoeken wij:
Een enthousiaste stage-wetenschapper met interesse in het optimaliseren van de perioperatieve zorg voor patiënten die complexe abdominale chirurgie ondergaan.

Achtergrondinformatie:
Sinds enkele jaren worden patiënten preoperatief op de prehabilitatiepoli van de HPB-chirurgie in het UMCG gescreend op risicofactoren voor een gecompliceerd postoperatief beloop. Aan de hand van risicodomeinen worden patiënten systematisch in kaart gebracht, en risicofactoren  preoperatief geoptimaliseerd.

In het kader van prehabilitatie en het reduceren van postoperatieve complicaties willen wij de incentive spirometer op de afdeling opnieuw gaan toepassen. De incentive spirometer is een medisch hulpmiddel waarmee de patiënt zijn inspiratoire longcapaciteit kan trainen om daarmee het risico op postoperatieve pulmonale complicaties te verkleinen. De huidige praktijk waarbij de patiënt het hulpmiddel postoperatief uitgereikt krijgt blijkt echter niet altijd effectief door o.a. het verkeerd toepassen van het hulpmiddel. In recente literatuur worden goede resultaten beschreven indien patiënten preoperatief een incentive spirometer uitgereikt en toegelicht krijgen.

Wij zoeken een student met goede organisatorische vaardigheden om een project op te zetten waarbij eerst de huidige praktijk geïnventariseerd wordt op de verpleegafdeling, om vervolgens preoperatief het hulpmiddel mee te geven aan patiënten die voor een operatie gepland staan.

Wat bieden wij:

  • Goede en laagdrempelige begeleiding door een arts-onderzoeker en HPB-chirurg
  • Mogelijkheid tot publicatie/co-auteurschap afhankelijk van de bijdrage

Per wanneer:
De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds gedaan en er kan per direct gestart worden

Interesse?
Neem dan contact op met Allard Wijma (a.g.wijma@umcg.nl)