Solliciteren en Lidmaatschap beroepsverenigingen

Je bent net afgestudeerd en nu is het moment aangebroken om te gaan solliciteren. Maar hoe doe je dat precies? Het KNMG heeft een beroepskeuzepagina, waar heel veel goede en handige informatie op staat wanneer je wilt gaan solliciteren. Per vervolgopleiding heb je een speciale sollicitatieprocedure, om te zien welke procedure er bij jouw favoriete specialisme past kun je de vervolgopleidingen pagina van het KNMG gebruiken, deze vind je op de website van het KNMG. Ook vind je op deze pagina’s handige informatie als hoeveel plekken er per jaar per specialisme bekend zijn en waar de opleiding gegeven wordt.

Solliciteren
Je weet inmiddels welk specialisme je wilt gaan uitoefenen, maar je bent niet de enige voor die felbegeerde opleidingsplaats. Daarom is het van belang om goed op een rij te hebben wat je kunt verwachten tijdens een sollicatiegesprek en natuurlijk hoe je meer kans maakt.  Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met de fijne kneepjes van het solliciteren, in dit stuk richten we ons op de tips van het KNMG. Als je hier niet genoeg informatie uit kunt halen kijk dan bijvoorbeeld nog eens verder naar BKV, zij bieden ook workshops en persoonlijk advies.

Het eerste deel van je sollicitatie is natuurlijk de brief. Je brief moet meteen de aandacht trekken. Het is vaak je eerste contact en het moment om een goede indruk te geven. Neem de tijd om een goede en enthousiaste brief te schrijven. Zorg ervoor dat de tekst correct is, netjes taalgebruik en je motivatie goed naar voren komt. Verstuur netjes de brief samen met je CV. Het KNMG heeft een kort overzicht gemaakt met tips voor het maken van een goed CV en een goede brief, dit overzicht vind je hier.

Het tweede deel bestaat uit het gesprek! Hier volgen enkele tips voor tijdens het eerste gesprek:

Do’s:
1. Bereid je goed voor. Verdiep je in je gesprekspartner en de organisatie.
2. Bedenk wat voor vragen je kunt verwachten en bereid ook vragen voor die je zelf wilt stellen.
3. Kleed je netjes aan, maar zorg ook dat je kleding draagt die bij je past.
4. Wees positief over jezelf en over de organisatie waarbij je naar een functie solliciteert.
5. Kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Dat staat eerlijk en oprecht.
6. Denk goed na over alle vragen. Weet je het antwoord niet direct, vraag dan of je er even over na mag denken.

Dont’s:
1. Wed niet op één paard. Zorg dat je een paar goede alternatieven hebt.
2. Negeer de secretaresse of andere medewerkers niet. Veel werkgevers vragen hen terloops advies over jou.
3. Rook niet en vraag ook niet of het mag.
4. Wees niet al te negatief over eventuele vorige werkgevers. Je mogelijke nieuwe werkgever kan denken dat je later zo ook over hem praat.
5. Neem niets te drinken als je nerveus bent. Als je handen trillen, mors je misschien thee of koffie.
6. Doe je niet anders voor dan je bent. Het is het makkelijkst om zelfbewust over te komen, als je jezelf ook kunt zijn.
7. Vraag in het eerste gesprek nog niet naar het salaris en arbeidsvoorwaarden. Daar is een tweede gesprek voor.

Mocht je meer of persoonlijke informatie willen dan zijn er verschillende workshopmogelijkheden om je beter voor te bereiden op het sollicitatieproces. Zo biedt het KNMG sollicitatieworkshops aan, evenals BKV. Kijk vooral op hun websites voor het actuele aanbod!

Lidmaatschap beroepsvereniging
Ben je studentlid van bijvoorbeeld de KNMG of de LAD? Dan loopt je gratis lidmaatschap door tot het einde van het kalenderjaar waarin je afstudeert. Je lidmaatschap wordt niet automatisch (betaald) verlengd. Kijk voor meer informatie op de website van KNMG en het LAD.