Medische tv-series

Auteur: Gepubliceerd op: 
Reportage

Eindelijk. Het meest nuttige stuk van het hele jaar. In dit artikel zullen de vijf bekendste medische televisieseries uit Amerika uitgelicht worden. Ik heb de medische series van Nederlandse bodem bewust achterwege gelaten omdat hierin tenenkrommend geacteerd wordt en/of de medische inhoud niet interessant is voor de gemiddelde geneeskundestudent. Naast een korte inhoudelijke beschrijving van de serie heb ik voor u ook uitgezocht hoeveel tijd u moet reserveren om een serie af te kijken, gerekend in bachelordagen.

Bachelordag (de (m.) –en), 1. vrije dag die gebruikt kan worden om allerlei activiteiten te doen die niets met studeren te maken hebben 2. een dag die van 10 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds duurt, waarbij de uren tussen 6 en 8 in de avond gereserveerd kunnen zijn voor tutorgroepbijeenkomsten 3. tegenovergestelde van masterdag.

Nu u de definitie van een bachelordag weet, heeft de wiskundig begaafde geneeskundestudent (contradictio in terminis) al uitgerekend dat een bachelordag bestaat uit 12 uren aan zelf in te delen activiteiten. Om een beetje geloofwaardig te blijven trekken we hier twee uur van af. Deze twee uur kunt u besteden aan andere, minder belangrijke activiteiten die ook moeten gebeuren: zoals naar het toilet gaan, een huisgenoot boodschappen laten doen, een huisgenoot laten koken of een huisgenoot bier laten halen.

E.R. [1994-2009]
Drama

15 seizoenen
331 afleveringen
44 minuten per aflevering
24 bachelordagen

Ik kende E.R. alleen van dat plaatje met George Clooney als arts dat sommige docenten nog wel eens in hun powerpoint plaatsen. Deze serie gaat over het lief en leed (zowel privé als op het werk) van de medewerkers van het County General Hospital in Chicago. Het is dus eigenlijk GTST in het ziekenhuis, maar dan goed geacteerd. De serie was in de jaren negentig een enorme hit en heeft in totaal 124 Emmynominaties gekregen waarvan er 22 verzilverd zijn (in vergelijking met de andere series zijn dat er veel). Verder werd de serie geprezen omdat het (voor Amerikanen) moeilijk bespreekbare onderwerpen bespreekbaar maakte, zoals homorechten en euthanasie. Medisch-inhoudelijk is het redelijk oppervlakkig en het overgrote deel is zoals verwacht drama en emotioneel geneuzel. Mocht u nieuwsgierig zijn, let dan vooral op de heerlijke jarennegentigstijl, pure nostalgie! Maar let op, om deze serie af te kijken heeft u bijna een maand aan bachelordagen nodig. Wellicht goed te combineren met een bestuursjaar?

Scrubs [2001-2010]
Comedy

9 seizoenen
182 afleveringen
22 minuten per aflevering
7 bachelordagen

Scrubs, een medische comedy, gaat over J.D. die als arts in opleiding aan de slag gaat in het Sacred Heart Hospital. Medisch-inhoudelijk gezien stelt het niet zo heel veel voor, de ziekten die de revue passeren zijn eigenlijk altijd wel bekend voor geneeskundestudenten uit de bachelor. Maar dat is ook niet de reden dat u deze serie moet gaan kijken. Die moet u namelijk gaan kijken voor de leuke (stereotype) karakters, de goede humor en vooral de absurdistische fantasieën van J.D. waarbij de melk spontaan uit uw neusgaten spuit van het lachen. Door de korte afleveringen wordt u er niet snel zat van en is het heel snel achter elkaar te kijken: zeven bachelordagen is prima te behappen. Trouwens, na seizoen 8 kunt u stoppen met kijken. Seizoen 9 draait om nieuwe coassistenten, waarbij de hoofdfiguren uit de eerste acht seizoenen bijfiguren zijn geworden, dat maakt het een stuk minder leuk. Bovendien houdt niemand van nieuwe coassistenten.

House M.D. [2004–2012]
Drama

8 seizoenen
177 afleveringen in totaal
44 minuten per aflevering
13 bachelordagen

House M.D. gaat over de briljante nefroloog/infectioloog Gregory House die samen met zijn team van medisch specialisten elke aflevering een casus oplost in het Princeton-Plainsboro Teaching Hospital in New Jersey. Van alle series die ik in dit artikel heb beschreven is House M.D. toch wel degene die het meest gericht is op de medische inhoud. Het zijn meestal ingewikkelde casussen die dr. House met twee symptomen kan diagnosticeren, wat natuurlijk voortkomt uit het feit dat House losjes gebaseerd is op Sherlock Holmes. Deze centrale rol van medische inhoud (die overigens op een voor leken begrijpelijke manier wordt uitgelegd) maakt House M.D. een geweldige serie voor artsen. Het enige wat de serie voorspelbaar maakt is de vaste opbouw van elke aflevering: een patiënt wordt ziek, House en z’n team gaan een D.D. opstellen, ze denken dat ze weten wat het is en behandelen de patiënt. Dan blijkt de eerder gestelde diagnose niet te kloppen waarna de patiënt bijna dood gaat. Gelukkig krijgt House rond de 38e minuut een briljante ingeving en redt hij de patiënt. Maakt dit de serie saai? Nee, door de karakters, de dynamiek en de droge humor is de serie verslavender dan Vicodin. Ook niet onbelangrijk: House heeft de interesse voor geneeskunde bij mij aangewakkerd, waardoor ik uiteindelijk deze studie ben gaan doen. Bedankt House!

Grey’s Anatomy [2005-]
Drama/romantiek

11 seizoenen
225 afleveringen
41 minuten per aflevering
15 bachelordagen

In Grey’s Anatomy volgt men dr. Meredith Grey en andere artsen die in opleiding gaan tot medisch specialist in het Seattle Grace Hospital. Naar mate de seizoenen vorderen ziet u de hoofdpersonen groeien en veranderen ze op den duur in medisch specialisten die zelf studenten gaan opleiden. Dit gaat allemaal gepaard met drama. Heel. Veel. Drama. Door al deze drama is het medisch-inhoudelijke aspect niet zo heel sterk - er zijn vaak meerdere (dramatische) casussen per aflevering -, maar uiteindelijk draait het vooral om het emotionele aspect. En dat neemt alleen maar toe, zo raakt de medische inhoud in latere seizoenen nog verder op de achtergrond zodat er meer nadruk kan worden gelegd op de relaties (en persoonlijke problemen) van de specialisten en artsen in opleiding. Een echte vrouwenserie dus, vandaar dat ik altijd doorzap als Grey’s Anatomy op tv is. Ik kan me echter voorstellen dat een groot deel van mijn medestudenten deze serie wel kan waarderen (immers, 60% van mijn medestudenten is actief lid van het vrouwelijk geslacht). Vandaar dat ik deze serie niet achterwege heb gelaten. Eigenlijk is het net E.R., maar dan minder origineel.

The Knick [2014-]
Drama

1 seizoen
10 afleveingen in totaal
58 minuten per aflevering
1 bachelordag

Omdat The Knick afgelopen augustus begonnen is, is het nog geen alom bekende medische tv-serie. Desalniettemin heb ik deze serie toegevoegd aan de lijst omdat het namelijk dubbel en dwars verdient om een classic te worden! Als u houdt van bloed, cocaïne, een relevante zwartepietendiscussie en episch bazende chirurgen die experimentele chirurgie bedrijven begin 1900, dan is The Knick de serie voor u! The Knick volgt de werkzaamheden van de briljante dr. John Thackery en zijn collega dr. Algernon Edwards in het fictieve Knickerbocker Hospital te New York. Het gave aan deze serie is dat het een beeld geeft van de samenleving van toen met alle ongemakken van dien: gebrekkige medische behandelingen, uitbraken van tuberculose, de segregatie en de vrije beschikbaarheid van cocaïne die allemaal een rol spelen in het ziekenhuis. Het drama staat bij deze serie centraal, al is er genoeg medische inhoud om deze serie aan te bevelen. De serie duurt een uur per aflevering, dus als u het eerste seizoen wil bingewatchen bent u binnen een bachelordag klaar. Ideaal als u ook nog andere, minder belangrijke dingen wil doen. Zoals studeren. En, oh joy, seizoen twee is aangekondigd. Zomer 2015. Kijken!