Het is maar een spelletje

Auteur: Gepubliceerd op: 
Co-column

Daar sta je dan. Vers uit het KTC als coassistent in een ziekenhuis waar je niemand kent (en wil kennen). Je hoopt nu veel te gaan leren maar het enige waar jij aan kan denken is: ‘Hoe heette dat ligament ook alweer? Hoe leg je ook alweer een infuus aan? En wanneer krijg ik nou eindelijk die f****** beoordeling terug?!’

Allereerst, relax. Het lopen van je coschappen is net een game. Het is een grote MMORPG waarin je met andere coassistenten je best doet zonder kleerscheuren het volgende level te halen: M2. Maar om dat level te bereiken, moet je ergens beginnen: als n00b, een eersteblokker die niets weet, althans, niets van de praktische zaken. 

Je weet niet hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat en al helemaal niet hoe je je coschap zo nuttig mogelijk kan maken voor jezelf. Je gaat domme vragen stellen en nog dommere fouten maken. Je zal geconfronteerd worden met een stupiditeit waarvan je zelf nog niet wist dat je die had. Maar dat is niet erg.

Zolang je niet gaat campen in de co-kamer of op het toilet, leer je van je fouten en ben je in no time een tweedeblokker – een RegN00b. Je hebt meer XP verdiend in het tweede KTC en je hebt nu de skills om nog meer uit je coschap te halen. Als je denkt dat je niet meer op je bek zal gaan dan zit je er keihard naast, want vallen zul je.

Maar wie valt, leert ook op te staan. Dat doe je en je wordt derdeblokker - een regular: iemand die dit spelletje eerder heeft gespeeld en is teruggekomen omdat het naar meer smaakte. Je bent nu beter gewapend tegen de valkuilen van de coschappen, maar pas op, je bent er nog niet. 

Ten slotte is er dan nog de vet: een vierdeblokker, de meest ervaren coassistent van M1. Deze co heeft vier KTC’s doorstaan, weet hoe er voorbereid moet worden en wat er van hem of haar verwacht wordt. Maar nog belangrijker: de vierdeblokker heeft de spreekuurtoets overleefd: de ultimate bossfight van elke coassistent waar zelfs de meest ervaren derdeblokker stressgeïnduceerde diarree van krijgt. Deze vierdeblokker heeft dus heel veel ervaring. Ervaring die jij nog niet hebt.

Doe hier je voordeel mee! De tweedeblokker wil de eersteblokker ongetwijfeld vertellen waar hij/zij de protocollen van het UMCG kan vinden. De vierdeblokker kan de derdeblokker een aantal tips geven waarmee hij of zij de spreekuurtoets kan overleven.

Durf vragen te stellen aan mensen met ervaring en je zult merken dat je coschappen zo veel makkelijker worden! Maar het allerbelangrijkste: wees een casual gamer. Speel af en toe, wees actief, maar neem het niet té serieus. Je komt er om te leren, niet om een ingewikkelde operatie uit te voeren.

Hacks van een n00b, voor een n00b

Hier heb je gratis en voor niets wat tips van een co met wat ervaring, want een voorbeeldige coassistent maakt artsen blij en blije artsen betekenen hogere beoordelingen. Bedank me later maar.

  • Stel je aan iedereen voor (desnoods twee keer)
  • Toon interesse door vragen te stellen (intelligente vragen bij voorkeur)
  • Bereid je casussen van de volgende dag voor (dat maakt het leuker voor jezelf)
  • Leer eens wat anatomie (LEER DAN!)