Het Atkins-dieet

“High fat, low carbs”

Auteur: Gepubliceerd op: 
Magische Diëten

Al eeuwenlang gebruikt men allerhande diëten, in de hoop het levensgeluk te verruimen. Of het nu gaat om het verliezen van die paar overtollige kilo’s, het vinden van innerlijke balans en energie of het overwinnen van een chronische ziekte, inmiddels is er voor ieder wat wils. Van glutenvrije vrouwen tot Detox-Day neem ik u mee langs wetenschappelijk onderbouwde crashdiëten en lachwekkende lariekoek. Dit keer: over weinig koolhydraten…

De theorie
De Amerikaanse cardioloog dr. Atkins vond de alledaagse afslankdiëten maar weinig effectief, dus bedacht hij er zelf één. Het idee achter het Atkins-dieet is: we mogen gewoon vet eten, graag zelfs! In tegenstelling tot wat we gewend zijn, zijn volgens Atkins niet de vetten, maar juist de koolhydraten en suikers de ‘bad guys’.

Het idee is dat het lichaam zonder beschikbare suikers de zo gehate buik- of bilvetjes zal aanbreken als brandstof, resulterend in gewichtsverlies. Bovendien zou je zo minder last hebben van schommelende suikerspiegels.

We vermijden dus zowel de ‘suikerpiek’, waarin het suiker-overschot wordt opgeslagen als vet, als het ‘suikerdal’, waarin men last zou krijgen van vermoeidheid en de drang om die zak drop leeg te eten onhoudbaar wordt. Kortom: we verbranden meer vet en hebben minder honger.

De praktijk
Dit klinkt natuurlijk als het beloofde land, een dieet waarmee we gewicht verliezen en niet eens honger hoeven te lijden! Maar voor niets gaat de zon op. IJzeren discipline is wel degelijk vereist om te leven à la Atkins. Het dieet is opgebouwd uit vier fasen. Hierbij zijn in de eerste fase bijna alle koolhydraten verboden. Pasta, brood, rijst, noten, bonen, zaden, zuivel en fruit, maar ook alcohol en cafeïne zijn uit den boze! Er wordt dus vooral geleefd op onbeperkte hoeveelheden kip, rood vlees, vis, ei, kaas, boter en olie. Na deze eerste fase van veertien dagen worden langzaam voedingsmiddelen toegevoegd aan het dieet.

We komen achtereenvolgens in de ‘verdere gewichtsverliesfase’, de ‘bijna-op-gewichtfase’ en de ‘levenslange-handhavingsfase’. Doel van deze intrigerende voedingsreis is het vinden van jouw kritische koolhydraatniveau, ofwel KKN. Dit is de hoeveelheid koolhydraten die jij de rest van je leven kunt eten om op gewicht te blijven. Vergeet alleen niet: hoe gunstig jouw magische KKN ook is, geraffineerde suikers en bewerkt voedsel zijn voor de rest van je leven verboden.

We verbranden meer vet en hebben minder honger.

Werkt het?
Inmiddels is het Atkins-dieet breed geaccepteerd als werkzame methode om gewicht te verliezen. Veel eiwitten eten, zoals dit dieet voorschrijft, is bovendien goed om spierafbraak tegen te gaan. Verder zou ik zeggen: heb jij het idee dat je compleet de controle over je leven aan het verliezen bent? Dan is dit levenslange dieet zeker een aanrader. De rest van jouw bestaan mag je koolhydraten tellen en iedere maaltijd wordt tot op de gram nauwkeurig voor je uitgekauwd, figuurlijk dan. Keerzijde is dat je ieder feestje als een seksloze quinoakut met je eigen bakje eten komt aanzetten, omdat eten buiten de Atkins-regels niet is toegestaan. Vergeet bovendien niet je supplementen trouw te blijven slikken, om het tekort aan calcium, magnesium, kalium, vezels, vitaminen en antioxidanten te voorkomen dat je oploopt door het strikt volgen van dit dieet.

De portemonnee van de beste man is er in ieder geval niet van afgevallen. Alleen al van zijn boek ‘Een nieuwe dieetrevolutie’ zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Saillant detail: toen Atkins op 72-jarige leeftijd overleed, met een medisch dossier bestaande uit hartaanvallen, congestief hartfalen en hypertensie, woog de dieetgoeroe 117 kilogram.