Het bloedgroepdieet

"eat right 4 your type"

Auteur: Gepubliceerd op: 
Magische Diëten

Al eeuwenlang gebruikt men allerhande diëten, in de hoop het levensgeluk te verruimen. Of het nu gaat om het verliezen van die paar overtollige kilo’s, het vinden van innerlijke balans en energie of het overwinnen van een chronische ziekte, inmiddels is er voor ieder wat wils. Van glutenvrije vrouwen tot Detox-Day neem ik u mee langs wetenschappelijk onderbouwde crashdiëten en lachwekkende lariekoek. Dit keer: het bloedgroepdieet.

Natuurgenezer Peter J. D’adamo vroeg zich af waarom verschillende mensen niet hetzelfde reageren op hetzelfde dieet. Hij vond gelijk het antwoord op al uw gezondheidsvragen: bloedgroepen! De beste man maakte er een dieet van, schreef er goedverkochte boeken over en richtte er complete Health Centers voor op.

Oke, bloedgroepen dus. En dan?...
Volgens D’adamo is iedere bloedgroep tijdens een andere periode in de evolutie ontstaan en moeten we ons eetpatroon aanpassen aan dat van onze bloedgroep verwante voorouders. Wanneer jij een voedingspatroon aanneemt dat past bij jouw bloedgroep, zou dit je meer energie, gewichtsverlies, minder inflammatie en vooral een langer en gezonder leven opleveren. Verder schijnt je bloedgroep dé genetische factor die bepalend is voor je vatbaarheid voor chronische ziekten en je natuurlijke respons op stress. Na wat research kom ik erachter dat het bloedgroependieet een fascinerende, maar vooral uitgebreide wetenschap is. Er worden niet alleen voedingsadviezen, maar complete leefstijladviezen verstrekt, specifiek en uniek voor iedere bloedgroep. Ik neem u mee op een reis door de tijd, waar D’adamo zijn fascinerende theorie op gebaseerd heeft.

Je bloedgroep schijnt dé genetische factor die je vatbaarheid voor ziektes, je respons op voedsel en je respons op stress bepaalt

D'adamo's evolutie van de bloedgroepen
De oudste mens had het zo’n 50.000 jaar geleden maar moeilijk, gezien hun slechte gezondheid en aanpassing aan hun leefomgeving. Tot de komst van de cro-magnons, 40.000 jaar later, allemaal gezegend met bloedgroep O (van ‘ouds’). Deze jagers leefden van vlees. Daarom moeten mensen met bloedgroep O eiwitrijk eten. De oer-O’ers hadden over het algemeen een behoorlijk sterk immuun systeem, maar werden desalniettemin bedreigd door zweren en ontstekingen.
20 milennia geleden was al het vlees weggesnaaid door de O’ers en ontstond een landbouwgemeenschap met een vegetarische levensstijl, de A’ers (van ‘agrarisch’). Met hun gevoelige magen kunnen deze mensen het beste vegetarisch, vers, organisch eten, maar moeten ze aardappelen vooral mijden! De arme zielen, met hun zwakke immuunsysteem, zijn extreem gevoelig voor stress en worden vooral geteisterd door kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. 
Je wilt wel eens wat nieuws, dus sommige A’ers trokken van Afrika naar de hooglanden van de Himalaya, waar bloedgroep B (‘balans’) ontstond. B’ers zijn gezegend met genen van zowel A’ers als O’ers en hebben hierdoor een killer-immuunsysteem en hun verteringsstelsel kan zowel vlees als koolhydraten, zelfs zuivel, verteren. Lucky bastards! Ze zijn echter wel extreem vatbaar voor auto-immuun ziekten en het chronisch vermoeidheidssyndroom.
​Bloedgroep AB is een stuk later ontstaan en is tevens behoorlijk zeldzaam. ‘’Complex en wisselvallig.’’ Dat is hoe deze bloedgroep wordt omschreven, waarbij eigenlijk alle voedingsmiddelen zijn toegestaan, maar toch ook weer niet en alleen in de goede combinatie… Complex dus.

Waar D'adamo's uiterst specifieke adviezen vandaan komen, is volstrekt onduidelijk!

Niemand zei dat het makkelijk ging worden!
Maar vergis je niet, dit dieet is een stuk minder ‘volgens het boekje’ dan het lijkt. De lijsten van wat wel en niet mag zijn bijzonder uitvoerig en eh…. de logica is behoorlijk ver te zoeken. Voor iedereen is blauwe kaas, ijs, zwarte olijven en gerookte zalm ongezond, terwijl makreel en sardine juist voor iedereeen goed zouden zijn. Ook kalkoen is zeer voedzaam, behalve voor AB’ers. Maar pas op, schaaldieren en paling zijn levensbedreigend!...Behalve voor O’ers. 

Sport right 4 your type
Iedere bloedgroep is bovendien gebonden aan specifieke lichaamsbeweging. O’ers moeten, als echte jagers-verzamelaars, fanatiek te werk gaan: driemaal in de week aerobics of het krachthonk voor O. A’ers, de stresskippen van het ABO-systeem, hebben meer baat bij twee- tot driemaal per week een uurtje hatha-yoga of tai chi. Vechtsport is voor iedereen aan te raden, behalve voor AB (zucht… complex!)

 Meer specifieke richtlijnen per bloedgroep zijn weergegeven in onderstaande tabel.

 

Bloedgroep A (Vegetariers)

Bloedgroep B (Gebalanceerde omnivoor)

Voeding

Vegetarisch, vers, organisch, gebaseerd op groenten en fruit. Veel tofu, vis, granen, bonen, peulvruchten en vooral ananas.

De “ evenwichtige omnivoren” . VOORAL groene groenten, ei, vlees (geen kip!), zoethout, thee en lever.
GEEN tarwe, boekweit mais, tomaat, kip, pinda’s, fruit, bonen en sesam zaad.

Gezondheid

Weinig maagzuur, zwak immuunsysteem.
Gevoelig voor hart-en vaatziekten, diabetes en kanker.

Sterk immuunsysteem. Bieden makkelijk weerstand aan chronische ziekten en hebben hoge allergie-drempel.
Erg vatbaar voor auto-immuun ziekten.

Lichaamsbeweging

Op regelmatige basis kalmerende oefeningen. Hatha yoga, tai chi, meditatie en  ademhalingsoefeningen.

Lichaamsbeweging die zowel de geest als het lichaam prikkelt, het liefst samen met anderen. Tennis, martial arts, fietsen, hiken en golf.

Leefstijladvies

Ga niet later dan om 23:00 uur naar bed.
Eet niet als je kwaad bent.

Wees spontaan en doe veel braintraining, vanwege verhoogde kans op dementie.

 

Bloedgroep AB (Gemengde voeding met mate)

Bloedgroep O (Vleeseters)

Voeding

VOORAL tofu, zeefruit, zuivel en groene groenten.
GEEN alcohol, caffeine, gerookt of gezouten vlees, bonen en zaden.

VOORAL vlees, groenten en fruit
GEEN tarwe, zuivel, alcohol en caffeine

Gezondheid

weinig maagzuur

veel maagzuur, grote kans op maagzweren.

Lichaamsbeweging

Afwisseling van intensieve en ontspannende oefeningen. Bijv. fietsen en Tai Chi.

3-4 keer per week intensief sporten (aerobics, gewichtheffen, hardlopen)

Leefstijladvies

Doe dagelijks visualisatie-training!
Vermijd spiritueel denken.

Eet alle maaltijden zittend aan een tafel.
Geef geen geld uit wanneer je gestresst bent

Werkt het?
Ga ik hier überhaupt nog woorden aan vuil maken? Allereerst: de chronologie van de ontwikkeling van de bloedgroepen klopt niet met de bestaande wetenschappelijke kennis over de evolutie. Dit wordt onder andere bevestigd door het feit dat het hele ABO-bloedgroepensysteem al veel langer bestaat dan dat wij als mensen bestaan. Al eeuwen voor de komst van de mens zijn ook in apen, zelfs in planten, A-en B antigenen in het bloed aangetroffen. Dit betekent automatisch dat theorieën als "bloedgroep A ontwikkelde zich uit bloedgroep O" niet kloppen, omdat er al planten en apen met bloedgroep A  en B bestonden vóórdat er überhaupt mensen met bloedgroep O rondliepen. Verder is er nooit ook maar één onderzoek gevonden waarin het verband tussen bloedgroepen en voeding is aangetoond. Waar D’adamo’s uiterst specifieke adviezen vandaan komen, is volstrekt onduidelijk. ‘’Mensen met een lichte huid zijn minder gevoelig voor bevriezing’’ en ‘’de vegetarier Hitler was een gemuteerd A-type.’’ Kortom: een leuk verhaal om lekker te lachen. En lachen, dát is pas gezond!

 P.s. Geinteresseerd naar meer of benieuwd wat D'adamo zelf over dit dieet te zeggen heeft? Neem een kijkje op  D'adamo's eigen website