Rauw

Auteur: Gepubliceerd op: 
Magische Diëten

Dit keer in magische diëten: stop met dat eindeloze sparen voor die gratis pannenset met anti-aanbaklaag. Alles wat u wilde weten over de uit Hollywood overgewaaide voedselhype, het rauw dieet.

                                     

Al eeuwenlang gebruikt men allerhande diëten, in de hoop het levensgeluk te verruimen. Of het nu gaat om het verliezen van die paar overtollige kilo’s, het vinden van innerlijke balans of het overwinnen van een chronische ziekte, inmiddels is er voor ieder wat wils. Van glutenvrije vrouwen tot Detox-Day neem ik u mee langs wetenschappelijk onderbouwde crashdiëten en lachwekkende lariekoek. Deze keer: alles over rauw.

Organisch, onbewerkt en vooral ongekookt voedsel. Dat is waartoe je je op het gebied van eten zult moeten limiteren wanneer je besluit je leven te wijden aan de uit Hollywood overgewaaide voedsel-hype: het rauw dieet. Stop met dat eindeloze punten sparen voor die gratis pannenset met antiaanbaklaag, want voedsel mag alleen rauw (niet verhit boven 40 graden Celsius) of gedroogd gegeten worden. 

De Theorie
Volgens de raw-foodisten zijn er genoeg redenen aan te wijzen om radicaal een streep te zetten onder het frituren, grillen, bakken, braden en koken, kortom het verhitten van voedsel. Ten eerste zouden essentiële enzymen, vitaminen en mineralen tijdens het kookproces verloren gaan. “When you cook it, you kill it!” De enzymen zouden de levende kracht van voedsel zijn, ze helpen bij de vertering en het voorkomen en bestrijden van chronische ziekten. Volgens de rauw-theorie heeft Moeder Aarde al het voedsel een unieke, perfecte mix van enzymen gegeven die ons gezond houden. Verder wordt beweerd dat tijdens het koken van voedsel (vooral carcinogene) gifstoffen vrijkomen en dat we ons lichaam ermee verzuren, waardoor het een broedplek van gruwelijke ziektes wordt. 

En de praktijk...
Er zijn verschillende stromingen binnen het rauw dieet. De grootste groep bestaat uit rauw-veganisten, die geen voedsel eten dat op welke manier dan ook afkomstig is van dieren, maar er zijn ook rauw-carnivoren, die juist vlees en andere dierlijke producten zoals eieren, vis en zuivel rauw en ongepasteuriseerd eten. Over het algemeen is een rauw dieet veganistisch en bestaat het voornamelijk uit ongelimiteerde hoeveelheden groenten, gedroogd en vers fruit, noten, zaden, bonen, zeewier, melk van een jonge kokosnoot en gezuiverd water (niet uit de kraan). Met andere woorden: veel smoothies en salades.  

Stop met dat eindeloze punten sparen voor die gratis pannenset met antiaanbaklaag

Dus per direct mijn combimagnetron en zelfgespaarde pannenset het raam uit mieteren?
Wacht hier nog even mee tot de boze buurvrouw voorbij loopt óf tot het einde van dit artikel. Want mocht je toch al van plan zijn wat kilo’s kwijt te raken of zoek je nog een obsessief-compulsieve hobby, realiseer je dan dat rauw eten geen hobby is, maar een levensstijl. Het vergt veel discipline, doorzettingsvermogen en oplettendheid. Je zou wel gek zijn je leven hieraan te wijden als er geen mogelijke voordelen te noemen zijn. Naast de, enigszins subjectieve, positieve effecten genoemd door ervaringsdeskundige rawies (meer energie, een mooiere huid, een hersteld contact met de natuur) is ook daadwerkelijk gebleken dat het volgen van een rauw dieet de kans op hypertensie, hart- en vaatziekten, nierfalen en maagkanker kan verkleinen, met name door het lage natriumgehalte van dit voedingspatroon. Door het (nauwelijks te vermijden) gewichtsverlies kan ook diabetes type II voorkomen of genezen worden. 

Dit zijn krasse resultaten! Waarom zijn we niet twintig jaar geleden al massaal begonnen met rauw eten? Omdat we met de ongebakken peren blijven zitten! Natuurlijk zijn dit prachtige resultaten, maar deze worden toegeschreven aan het eten van gezonde, verse producten met een lage calorische waarde en een laag zoutgehalte (niets nieuws onder de zon, toch?) en niet aan het eten van ongekookte bonen en ongepasteuriseerde melk. Valt dat even rauw op je dak!

                                     

Be aware!
En ja, het is (al dan niet in compleet sociaal isolement) zeker mogelijk om op deze manier te leven en daarbij de meeste voedingstoffen in voldoende mate binnen te krijgen. Je moet hier echter flink uitgekookt voor zijn en de nodige planning-skills in huis hebben. Dit gaat dus ook vaak mis, waardoor enorme tekorten ontstaan in onder andere ijzer, cholesterol, calcium en proteïnen. Een vitamine B12-deficientie is voor de rauw-veganisten overigens onvermijdelijk. Dit komt namelijk alleen voor in producten van dierlijke afkomst.

Dus hoe “puur” dit dieet ook mag zijn, om een écht gezonde levensstijl te hanteren ontkom je als rauw-veganist niet aan een multivitaminesupplementenkuur met 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Tekort is in dit dieet het duistere woord, met osteoporose,tanderosie, fors ondergewicht, amenorroe en voor kinderen vaak ontwikkelingsachterstand tot gevolg. En laten we vooral niet de kans op voedselvergiftiging uit het het oog verliezen, zoals bacteriële infecties en parasieten. Bovendien worden producten als tomaten, broccoli, en spinazie juist gezonder wanneer we ze koken. En over toxiciteit gesproken: men zegt wel: “Honger maakt rauwe bonen zoet,” maar ooit geprobeerd of de behoefte gevoeld peulvruchten, aardappelen, spruitjes of kidneybonen ongekookt te eten? Heel verstandig, want dát is pas giftig! 

Mocht je overigens, als (toekomstig) arts, na het lezen van de enzymen-theorie, zijn gaan twijfelen aan je opgedane kennis? Ik zal je de ongezouten waarheid vertellen: het idee dat we enzymen uit voeding nodig hebben om ons eigen metabolisme te kunnen ondersteunen wordt op geen enkele wetenschappelijke manier ook maar een beetje erkend. Misschien goed om te weten voordat je aan dit dieet begint, want daar word je toch gaar van?

Rauw, rauwer…..
In 2008 kwam het rauw dieet in Nederland onder de aandacht door de indrukwekkende documentaire “Rauw”, waarin de toen vijftienjarige Tom wordt gevolgd. Tom eet vanaf zijn vijfde uitsluitend rauw voedsel, onder invloed van zijn moeder, die fanatiek raw-foodist is. Na grote belangstelling komt een paar jaar later het vervolg, genaamd “Rauwer” uit, waarin te zien is dat Tom nog steeds rauw eet en inmiddels niet meer naar school gaat. De kinderartsen in het AMC constateren dat zijn groeicurve te vergelijken is met die van een ernstig ondervoed kind in Afrika, maar moeder besluit “achterhaald” medisch advies in de wind te slaan en met haar zoon geen artsen meer te bezoeken. Ook loopt er een rechtszaak, omdat de raad van de kinderbescherming een ondertoezichtstelling heeft aangevraagd. Toch lijkt Tom een energieke, slimme en vrolijke jongen die qua gezondheid nergens onder gebukt gaat. Ook zijn lengte neemt plots gestaag toe. Na de uitzending van “Rauwer” is Tom ondergedoken om uithuisplaatsing te ontvluchten. Benieuw hoe dit afloopt en hoe het nu met Tom gaat? Klik dan op onderstaande links om de indrukwekkende docu's te bekijken. 

Overleven in NL: RAUW​

Rauwer, het vervolg op Rauw