Film op recept I

Auteur: Gepubliceerd op: 
Recensies

Na die honderd pagina’s vakliteratuur per week is het niet onbegrijpelijk dat je weleens toe bent aan een ontspanningsmomentje, thuis op de bank. Om je medische kennis toch nog een beetje op peil te houden, heeft de PanEssay deze keer films in plaats van boeken geselecteerd waar je wellicht nog een wijze les uit kunt trekken.

Theory of Everything
Vakgebied: neurologie

Deze biografische film volgt natuurkundige Stephen Hawking (Eddie Redmayne), na een onhandige val wordt hij gediagnosticeerd met amyotrofische laterale sclerose (ALS). Terwijl hij werkt aan een these over zwarte gaten, sterven zijn spieren af. De film wijkt niet af van de standaard biografie door een relatie centraal te zetten, in dit geval die van Stephen en Spaanse literatuurstudente Jane (Felicity Jones), hoewel beiden nieuwe vlammen vinden. Het zwaartepunt van de film zit hem dan ook vooral in het verloop van de gesteldheid van Hawking, wat voor ons medische studenten wellicht interessant is. Er wordt echter weinig aandacht besteed aan de natuurkundige bevindingen van Hawking, terwijl toch zijn karakter het concept van de film bijzonder maakt. Mocht je daar niet van wakker liggen, dan kan je vast de soundtracks en het goede acteerwerk van de hoofdrolspelers waarderen

.

50/50
Vakgebied: oncologie

Het thema van deze film uit 2011 is redelijk paradoxaal: een komedie over kanker. Radiojournalist Adam (Joseph Gordon-Levitt) wordt geconfronteerd met de diagnose schwannoma neurofibrosarcoma. Deze vorm van kanker beïnvloedt de cellen van Schwann, die normaal myeline produceren. Online leest Adam dat er een 50% overlevingskans is voor de chemotherapie die hij ondergaat. Adam wordt bijgestaan door zijn beste vriend Kyle (Seth Rogers), die zorgt voor een komische noot in de film. Zo helpt Kyle Adam zijn hoofd kaal te scheren en gebruikt hij Adams ziekte om vrouwen te versieren. Deze afwisseling is ook wel nodig met zo’n beladen onderwerp. Het contrast tussen de twee vrienden kan bijna niet groter zijn: Adam is introvert en Kyle veel losbandiger. Als kijker blijf je dan ook met de vraag zitten waarom de twee zo hecht zijn. De vertolking van Anna Kedrick als therapeute is een andere troef van deze film.

The African Doctor
Vakgebied: huisartsengeneeskunde

Voor de afwisseling nu een Franse film. Een in Frankrijk afgestudeerde arts uit Congo besluit een baan te accepteren als huisarts in het plattelandse Marly-Gomont. De arts in kwestie, Seyolo Zantoko (Marc Zinga), en zijn gezin zorgen voor een ware cultuurshock in het tamelijk conservatieve dorp. Aanvankelijk komt er niemand bij Zantoko’s praktijk en kampt het gezin met xenofobie en racisme. Dit verandert echter nadat hij een kind van een boer ter wereld brengt. Hierna komen er meer dorpsbewoners bij de huisarts en lijkt alles te zijn vergeten. Deze deus ex machina is ook gelijk het zwakke punt van de film: de korte overgang van vreemdelingenhaat naar ‘one big happy family’ is onrealistisch. De rest van de film gaat plotseling over de politiek van Marly-Gomont, een onlogisch contrast. Tevens zal niet voor iedereen de Franse spreektaal van de film een pluspunt zijn

.