Film op recept II

Auteur: Gepubliceerd op: 
Recensies

Tv kijken heeft een slecht imago. Het zou slecht zijn voor je ogen, je beweegt amper en de geassocieerde versnaperingen zijn ook niet bepaald gezond te noemen. Desondanks kan het toch bevorderlijk zijn voor je psyche: je kan er zomaar nog iets van leren. Dat, of je hebt simpelweg niks anders te doen.

Outbreak
Vakgebied: militaire geneeskunde / microbiologie
Een ietwat gedateerde film uit 1995 met Dustin Hoffman in de hoofdrol als legerarts gaat over de verspreiding van het zeer besmettelijke en alom bekende Motaba-virus. Een thriller met verschillende lagen: het verhaal van de verspreiding van de ziekte, het verhaal van de wetenschap erachter en dan ook nog het verhaaiil van de overheid die het geheel in de doofpot wil stoppen. Dit maakt de film wel aardig om naar te kijken, maar het zeer voorspelbare verloop van de film gooit roet in het eten. Hoffman doet het overigens goed als filantropische militair met een bepaalde humoristische flair die hem zeer sympathiek maakt. Kevin Spacey doet ook nog zijn ronde in deze film. Al met al prima vermaak als je op de bank een film gaat kijken om met voorbedachte rade in slaap te vallen, als je geen problemen hebt met de #metoo-acteurs.

Extraordinary Measures
Vakgebied: farmacologie 
Films met Harrison Ford zijn vaak toch wel van enige kwaliteit. Deze ook, maar dan aan de andere kant van het spectrum. De producent draaide een verlies van wel zestien miljoen euro. Een stel uit Oregon heeft kinderen met de ziekte van Pompe (glycogeenstapelingsziekte type II) en vraagt onderzoeker Robert Stonehill (Ford) om een medicijn te ontwikkelen. Eerste flater in de film: kinderen met deze ziekte sterven doorgaans voor het tweede levensjaar, terwijl de kinderen hier al zeven en negen zijn. Jonge kinderen zullen wel te lastig zijn geweest om te filmen. Stonehill houdt zich bezig met enzymsubstitutietherapie die zo patiënten met Pompe kan helpen. Dergelijke therapieën zijn eigenlijk bedacht door dr. Chen, maar dat was vast te lastig voor Ford om te spelen. Met een karakter vergelijkbaar met die van House is het ook niet bepaald een origineel optreden. Daarbij komt dat het uiteindelijk gevonden medicijn een astronomisch bedrag kost, iets wat de regisseur ook even niet heeft verteld. Verder best een realistische film, hoor.

Gifted Hands
Vakgebied: neurochirurgie
Als je een beetje wereldwijs en liberaal bent, dan zegt de naam Ben Carson je vast iets. Hij was namelijk presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij in 2016, maar hij moest het afleggen tegen Trump. Voor zijn politieke loopbaan was Carson echter neurochirurg, waar deze film over gaat. In het begin van de film wordt Carson, gespeeld door Cuba Gooding Jr., gevraagd een Siamese tweeling te scheiden. Het middendeel van de film gaat over het onderzoek dat hij hiernaar doet, maar ook over zijn jeugd met zijn depressieve moeder. Alles komt weer samen aan het einde van de film waar het scheiden van de tweeling succesvol plaatsvindt. Dat zijn zeker vaardigheden waar je wat aan hebt als de huidige minister van Wonen. Een inspirerende, overzichtelijke film met weinig rollen die zeker het kijken waard is. En ik ben niet de enige die dat vindt: de film heeft enkele nominaties voor respectable prijzen gekregen, met name voor Goodings vertolking.