Film op recept III

Auteur: Gepubliceerd op: 
Recensies

Een heel collegejaar snak je naar dat ene moment wanneer je je laatste tentamenvraag hebt ingevuld en op ‘verzenden’ drukt: vakantie. Maar terwijl iedereen naar Lloret en Albu gaat, zit jij troosteloos voor het raam terwijl je de regendruppels naar beneden ziet glijden. Misschien dat je de tijd wat kan doden met onderstaande suggesties.

Dallas Buyers Club

Vakgebied: Immunologie

Als Texaanse, republikeinse redneck (inderdaad, een pleonasme) krijg je heus geen “fag” ziekte als aids. Toch overkomt het cowboy pur sang Ron Woodroof (Matthew McConaughey) in deze vrij nieuwe semi-biografische film. In de jaren tachtig wordt de diagnose gesteld. De sociale gevolgen zijn negatief: Ron wordt ontslagen en zijn omgeving verstoot hem. Er was destijds maar één medicijn dat door de FDA was goedgekeurd: zidovudine. De effecten zijn echter averechts, al dan niet vanwege cocaïnegebruik. In een Mexicaans ziekenhuis krijgt hij medicijnen die wél werken: een mix met onder andere peptide T. Ron verkoopt ze met de hiv-positieve transgender Rayon, fantastisch gespeeld door Jared Leto. Ze zetten een lucratief bedrijf op en verkopen ze via Rayons netwerk de medicijnen aan anderen. Later rolt de FDA de onderneming op en (spoiler) sterft Rayon. Ron komt nog voor de rechter. Of de film het kijken waard is? De vele prijzen spreken voor zich. 

Komt een vrouw bij de dokter

Vakgebied: Oncologie

Het archetype van een tranentrekker. Het schoolvoorbeeld van een Nederlands ‘succes’: je neemt de acteurs die iedereen, die enigszins op de hoogte is van ’s lands cultuur wel kent (Barry Atsma en Carice van Houten), een semi-bekende schrijver (Kluun) met zijn zielige verhaal en klaar is je Gouden Kalf winnende film. Stijn (Atsma) heeft alles wat hij wil: een succesvolle carrière, een mooie vrouw en een gezonde dochter. Het is toch niet genoeg zoekt hij soelaas (je weet wel) bij Roos. Stijns vrouw Carmen, gespeeld door Van Houten, weet dit wel: zo is nou eenmaal de aard van het beestje. Alles verandert als Carmen de diagnose borstkanker krijgt. Stijn zou het liefst zichzelf splitsen om tegelijk Carmen te steunen en bij Roos grote-mensen-dingen te doen. Enfin, Carmen geneest, confronteert Stijn en wil scheiden, Stijn vraagt haar weer ten huwelijk maar gaat weer de mist in. Ook een good read van Kluun: Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt.

Hours

Vakgebied: Neonatologie

De setting van deze thriller is 2005, New Orleans, vlak voordat orkaan Katrina aan land komt. Nolan (Paul Walker (!)) spoedt zich naar het ziekenhuis met zijn hoogzwangere vrouw met weeën. Ze bevalt daar vijf weken te vroeg en overleeft de bevalling niet. Ondertussen komt Katrina dichterbij en zorgt voor overstromingen waardoor iedereen het ziekenhuis verlaat. Voor Nolan en baby Abigail is dit echter niet mogelijk: Abigail moet aan de mechanische beademing blijven en kan niet verplaatst worden. Met wat kunst- en vliegwerk lukt het toch om de beademing werkende te houden en om wat voedsel voor beiden te vinden. Samen met hond Sherlock proberen ze te overleven en moeten ze aanvallen van plunderaars afslaan. Nolan tracht ook steeds contact te maken met hulpdiensten; dit is echter niet succesvol omdat hij iedere drie minuten de beademing op moet laden. Met hakken over de sloot worden ze allebei gered. Pfoe! Alles bijeengenomen geen onaardige film.