G2020 voor dummies

Auteur: Gepubliceerd op: 
Column

Kijkend naar de verse sjaarzen die door de faculteit dwarrelen, wordt menig verder gevorderde G2020-student onbewust aangespoord tot een soms pijnlijk stukje zelfreflectie: “Ik weet nog toen ik de hele faculteit afzocht naar 3111.0014A!” Omdat we bij de PanEssay natuurlijk ook graag de competentie ‘Samenwerken’ ontwikkelen, volgen hier enkele gouden tips om het meeste van jouw G2020-carrière te maken.

 

Tip #1: Weet waar je moet zitten

De doodsangst van, nou, iedereen die niet vooraan zit in de collegezaal, is de Catchbox. Als een hedendaagse, blauwe Zeus zoeft de allemansvriend over de collegebanken, ieders blik gefixeerd op zijn ronde curves, hopend dat het epicentrum ver uit de buurt blijft. Als je graag jouw kennis prijs wilt geven aan je medestudenten (om zo dus een bepaalde reputatie op te bouwen), ga dan zeker vooraan zitten. Ben je iets terughoudender? Hou het dan op de uiterste zijkanten of precies in het midden. En achteraan zitten is sowieso geen goed idee.

 

Tip #2: Wees het spoor niet bijster

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat het op zijn minst tamelijk ongemakkelijk is dat jij een half uur later bij je coachgroep binnenloopt omdat je het lokaal niet kon vinden. Om die not-on-tracks voor professionaliteit te voorkomen, kun je maar beter de blauwdruk uit je hoofd leren, want zo logisch is de faculteit niet. Als voorbeeld nemen we 3215.1203. De eerste vier getallen zijn het gebouwnummer; hier zit verder geen structuur in. Gelukkig staan er overal bordjes (met kleuren!) die je enigszins de goede kant op wijzen. Ben je in het juiste gebouw, kijk dan naar de volgende twee getallen voor de verdieping. In dit geval dus de twaalfde verdieping – 3215 heeft inderdaad liefst dertien verdiepingen. De laatste twee getallen geven het lokaal aan, die moet je vinden op goed geluk.

 

Tip #3: Volg een EHBO-cursus

Voor menigeen is geneeskunde studeren equivalent aan arts zijn. Het is echter iets anders: terwijl jij zit te zwoegen op de Krebs cyclus, vraagt je oude tante je om even de wond van Daantje te hechten. Ben je op een feestje en er valt iemand flauw, dan ben jij de aangewezen persoon om actie te ondernemen. Het is dus wel praktisch dat je dan enigszins weet wat je moet doen en niet zomaar begint te intuberen. Gelukkig biedt de UrgenCie dergelijke cursussen aan. Sla je slag.

 

Tip #4: Zet alles op haren en snaren

Een veelgehoorde klacht is dat je teveel aan je eigen lot wordt overgelaten. Of dat zo is moet je zelf ervaren, maar er zijn toch een hoop momenten waar je kennis overgedragen kan krijgen. Hieronder vallen natuurlijk de intro- en patiëntcolleges, maar vergeet ook niet klinisch redeneren, het vragenuurtje en de practica. Hoewel het doornemen van een Versatest ook best iets wat je thuis kan doen, doe je dat waarschijnlijk toch niet en het is toch fijn om iets van een daadwerkelijk kundig persoon te horen. Snap je iets toch nog niet? Bespreek het dan met je tutorgroep of mail de betreffende docent.

 

Tip #5: Ga voorbereid naar tentamens

Het is vanzelfsprekend aan te raden dat je je stof kent voor een tentamen en niet een dag van tevoren begint met lezen van de samenvatting van dat ene merk. Begin in plaats daarvan ruim op tijd met het maken van een eigen samenvatting door de hoofdpunten op te schrijven – dat is dus niet hetzelfde als alles parafraseren. Daarnaast is het wijs om nog even de Versatest en practica door te nemen. Geregeld? Zorg er dan voor dat je op tijd kijkt welke bus je moet hebben, en neem dan een eerder. Niet dat dat veel uitmaakt, je zit toch als een ingeblikt sardientje in bus 15. Als je in de alom geliefde Aletta Jacobshal bent, ga dan niet stressen en alles nog een keer doornemen: het kwaad is al geschied.