Serierecensies I

Auteur: Gepubliceerd op: 
Recensies

Voorheen recenseerden wij boeken en films, maar laten we realistisch blijven: het meeste studieontwijkende gedrag bestaat tegenwoordig uit het bingewatchen van series. Wij gaan natuurlijk graag met onze tijd mee, daarom hier drie medische series voor in de trein, op de bank of in 3219.0061.

Patrick Melrose – één seizoen met vijf afleveringen
Vakgebied: psychiatrie
Tot op de dag van vandaag heb ik nog niemand gevonden die Benedict Cumberbatch niet kan waarderen; het was voorbestemd dat deze serie een succes zou worden. Cumberbatch speelt drugsverslaafde Patrick Melrose en dat doet hij met verve. De eerste aflevering - waarin kennisgemaakt wordt met dit bijzondere personage - is al gelijk aangrijpend en meeslepend. De tweede - een beklemmende uiteenzetting van de familieperikelen die hem psychisch verwoestten - is dat nog veel meer. Ontwenningsverschijnselen, misbruik, pathologische familiedynamiek: genoeg om de psychiater in je tevreden te stellen. In andere series en films worden dergelijke perikelen allemaal toch nog vrij sexy neergezet – er is echter niets glamoureus aan Patrick Melrose en wat hij meemaakt. De serie is rauw, echt, soms een tikkeltje gestoord en verontrustend. Net als jij, beste lezer.

The Good Karma Hospital – twee seizoenen met elk twaalf afleveringen
Vakgebied: tropengeneeskunde
Onwetende Westerling gaat naar buitenlands ziekenhuis en wint daar na initieel ‘waar ben ik aan begonnen?!’-momentje geleidelijk het vertrouwen van patiënten en ziekenhuispersoneel. Hoewel deze serie een niet erg origineel format volgt, is het op een sympathieke manier uitgewerkt. Oké, de voorspelbaarheid op liefdesgebied was net iets te groot, al dacht mijn mannelijke medekijker er anders over, wat mij weer een gewonnen weddenschap opleverde. Enfin, de serie volgt Ruby, een Britse net afgestudeerde arts die – verrassing! – tegen haar zin in haar carrière in India voortzet. De drukke, kleurrijke gezelligheid van India wordt mooi verbeeld, evenals het leed van de arme bevolking die in het Good Karma Hospital terechtkomt. De casussen zijn interessant en Ruby is een aandoenlijke, hoewel soms een beetje vervelende, hoofdpersoon. Als je je snel stoort aan series en/of je jezelf te intelligent vindt voor medische soaps, sla deze over. Voor de rest: veel plezier!

The Good Doctor – één seizoen met achttien afleveringen
Vakgebied: chirurgie
Leuk feitje (waarvoor dank, Wikipedia): The Good Doctor is gebaseerd op een gelijknamige Zuid-Koreaanse serie en uitgewerkt door de scenarioschrijver die ook het succes van House op zijn geweten heeft. De hoofdrol wordt vervuld door Freddy Highmore (de inmiddels volwassen geworden Charlie/Sjakie, die van de chocoladefabriek), een prima acteur die zijn autistische personage overtuigend neerzet. Als dr. Murphy begint hij aan de chirurgieopleiding en worstelt hij in het ziekenhuis met lastige casussen én zijn autisme. De eerste paar afleveringen zijn origineel en vermakelijk, maar het verwachte keerpunt (opeens krijgen collegae en patiënten door dat Murphy ondanks, of nee, juist dóór zijn autisme een fantastische dokter is) blijft uit, waarna de serie voortkabbelt. Wel ontwikkelt de band tussen Murphy en zijn supervisor in het ziekenhuis zich op een interessante manier: een mooie maar ingewikkelde relatie waarin spanningen ontstaan als de supervisor moeite blijkt te hebben met het loslaten van zijn autistische leerling. Autisme wordt overigens leuker verbeeld in de Netflixserie Atypical (seizoen 2 is net uit), waarin sociaal incapabele hoofdpersoon Sam Gardner zijn weg probeert te vinden op de Amerikaanse middelbare school. Maar ja, die is dan weer geen dokter.