Plastische chirurgie, niet alleen cosmetiek

Auteur: Gepubliceerd op: 
Liefde voor het vak

Je ziet het overal tegenwoordig: een borstvergroting, een neuscorrectie, een bilvergroting, opgespoten lippen en ga zo maar door. Cosmetische operaties zijn ontzettend populair en worden vooral veel gezien in de sociale media. Het schetst een bepaald beeld van perfectie. Deze operaties worden uitgevoerd door een plastisch chirurg. En eerlijk is eerlijk, dit is ook het beeld dat heerst over plastische chirurgie. Maar is dit nu het enige wat een plastisch chirurg doet? Om deze vraag te beantwoorden hebben we Hans Temming geïnterviewd, hij is nu tien jaar werkzaam als plastisch chirurg in Eindhoven. In Eindhoven werkt hij in één van de grootste perifere maatschappen van Nederland met dertien collega’s. Van 1988 tot 1993 heeft hij geneeskunde gestudeerd aan de RUG. 

 

Kunt u plastische chirurgie in een paar woorden omschrijven?
Plastische chirurgie is de chirurgie die zich bezighoudt met de functie en de vorm van het menselijk lichaam. Het lichaam moet doen waarvoor het bedoeld is, maar wij en de patiënten willen ook graag dat het er mooi uitziet. 

 

Waarom hebt u gekozen voor plastische chirurgie?
Algemene chirurgie sprak mij tijdens mijn coschappen al aan, omdat het doelgericht en overzichtelijk is. De patiënt komt met een probleem dat je met een handeling kan oplossen. Dit miste ik bij andere specialismen. 

Ik ben uiteindelijk plastische chirurgie gaan doen omdat je direct ziet wat je doet. Zelfs bij kleine aanpassingen zie je bij plastische chirurgie meteen het resultaat. Daarnaast behandel je alle leeftijden, van jong tot oud. Zo behandel je het ene moment een kind met een hazenlip en het andere moment een oudere die kanker in het gezicht heeft gehad. Ook lever je maatwerk, iedere operatie is anders. Dit maakt het een divers vak, wat het voor mij erg interessant maakt. 

 

Wat doet u als plastisch chirurg vooral?
Plastische chirurgie bestaat eigenlijk uit drie onderdelen. Je hebt de cosmetische chirurgie, de reconstructieve chirurgie en de hand-polschirurgie. In deze onderdelen gaat het over de vorm en functie van het lichaam.

De cosmetische chirurgie is het meest bekend, deze spreekt dan ook het meest tot de verbeelding en zie je ook veel om je heen en online. Grotere borsten, mooiere neus, noem maar op.
Bij de reconstructieve chirurgie reconstrueer je, zoals de naam al zegt, delen van het lichaam. Als er bijvoorbeeld iemand met brandwonden komt, dan moet jij ervoor zorgen dat deze brandwonden en defecten zo snel en zo mooi mogelijk helen. Ook zie je bij reconstructievechirurgiepatiënten die bijvoorbeeld borstkanker gehad hebben, waarbij de borst operatief geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Dan maak jij als plastisch chirurg weer een zo mooi mogelijke borst. 

De hand-polschirurgie is de chirurgie die ik met name uitvoer. Dit zijn vaak eenvoudige ingrepen, bijvoorbeeld een triggervinger, het carpaletunnelsyndroom of de ziekte van Dupuytren. Ook komen er mensen met slijtage van gewrichten in bijvoorbeeld de vingers. Dan haal ik of de gewrichten eruit, ik zet ze vast of ik doe er een kunstgewricht in. Maar het kunnen ook ingewikkelde ingrepen zijn. Bijvoorbeeld bij mensen die met een hand in een machine hebben gezeten, dan kom je eigenlijk in een soort van reconstructieve setting terecht. Dan zorg je ervoor dat eerst de bloedvoorziening en de weke delen weer goed zijn en vervolgens de beenderen. Daarna repareer je de zenuwen en pezen. Zo reconstrueer je zo goed als mogelijk is weer een werkende hand. Hier komt ook handrevalidatie bij kijken.

 

Hoe ziet een dag op het werk er voor u uit?
Een plastisch chirurg kan voor drie verschillende dingen ingepland worden. Spreekuur, operatiekamer en poliklinische kleine ingrepen. Dit wordt vaak opgedeeld in dagdelen.
Bij het spreekuur praat je met patiënten over een eventuele ingreep of advies over een behandeling. Ook controleer je de geopereerde patiënten. Op de operatiekamer voer je de ingreep uit. 

Het kan voorkomen dat je een patiënt wel spreekt, maar dat je een operatie bij deze patiënt niet uitvoert. Ongeveer 40 procent van de patiënten op de polikliniek wordt maar geopereerd.
Ten derde kan je ingedeeld staan voor de kleine ingreepjes. Kleine ingreepjes gaan poliklinisch onder lokale verdoving. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van een moedervlek of een bovenooglidcorrectie zijn. Het werk van een plastisch chirurg heeft dus veel afwisseling. 

 

Welke eigenschappen zijn nodig om een goede plastisch chirurg te worden?
Het is belangrijk dat je begaan bent met patiënten en veel geduld hebt. Patiënten hebben soms onrealistische verwachtingen. Daarnaast moet je tegen teleurstellingen kunnen. Je wil namelijk iets maken, dit kan fout gaan doordat het bijvoorbeeld kan gaan ontsteken. Ook kan het fout gaan doordat de patiënt jouw adviezen niet opvolgt. Dit maakt het extra belangrijk om goed te luisteren naar wat de patiënt zegt. Wat wil de patiënt? Wat verwacht de patiënt van mij? Ook moet je handig zijn en creatief, iedere operatie is namelijk weer anders. Het is niet zo dat er bij één operatie maar één mogelijke ingreep is. Plastische chirurgie is echt maatwerk. 

 

Zijn er ook lastige aspecten aan de chirurgie?
Operaties lopen niet altijd zoals je had ge/.;hoopt. Complicaties kunnen optreden. Het kan zelfs voorkomen dat een patiënt er slechter van wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een triggervinger behandelen, waarbij er vervolgens een infectie optreedt, waardoor de vinger helemaal stijf wordt. 

Daarom is het zo belangrijk om goed op een rijtje te zetten met de patiënt wat hij of zij wil. Je moet de patiënt ook op de hoogte brengen van mogelijke complicaties die kunnen optreden, dan kan de patiënt hier rekening mee houden. 

 

Hebt u ook moeite met deze complicaties?
Soms lig je er wel eens wakker van bij grote complicaties. Als je bijvoorbeeld een borst verliest bij een reconstructie met vrij weefseltransplantaat. Maar je weet ook dat het erbij hoort. 

Daarnaast is de natuur soms ook mild. Dan denk je dat iets niet goed gaat, maar als de patiënt dan terugkomt op het spreekuur, valt het allemaal wel mee. Veel heb je ook zelf in de hand, als je je niet goed voelt over een operatie, dan moet je deze ook niet doen. 

 

Tot slot nog één laatste vraag, waarom liefde voor plastische chirurgie?
Het is overzichtelijk en je ziet direct resultaat. Een andere arts snijdt iets weg, wij maken er weer wat moois van. De plastisch chirurg staat ten dienste van andere dokters. Zo haalt de algemeen chirurg een stuk uit de borst, dan maken wij de borst weer mooi voor de patiënt. De bariatrische chirurg doet een maagverkleining, waardoor de patiënt veel afvalt. De patiënt heeft dan veel overtollige huid, hiervoor komen hij of zij weer bij ons. De dermatoloog snijdt huidkanker van de neus, dan sluiten wij het defect. 

Met andere woorden, wij kunnen weer opbouwend werken. De patiënt spreken is hierbij belangrijk, wat wil de patiënt graag? Dit maakt het echt een vak op maat. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden voor één operatie. Dit maakt iedere dag weer anders en op deze manier kan je ook je creativiteit erin kwijt. Dit maakt het werk heel mooi om te doen, maar kan het soms ook lastig maken. Je wil graag rekening houden met de wens van de patiënt, maar de patiënten zijn veeleisend. Zo wordt vaak verwacht dat je geen littekens maakt, dit is helaas niet het geval. Daarom is het zo belangrijk met de patiënt in gesprek te gaan. 

Tot slot is er ook veel waardering van patiënten, dit maakt het voor mij een ontzettend mooi vak om te doen. En ik denk dat als je ondanks alle minder leuke dingen je vak nog steeds leuk vindt, dat je dan het goede vak hebt gekozen!